Musiikkiohjelmat tv:ssä

Musiikkiohjelmat ovat viime vuosina nousseet erittäin suosituiksi televisio-ohjelmiksi, joita seuraavat kaikenikäiset suomalaiset. Useat suositut musiikkiohjelmat tv:ssä ovat laulukilpailuja, joissa tavalliset suomalaiset pääsevät esittelemään laulutaitojaan ja sitä kautta saavat näkyvyyttä omalle laulu-uralleen tai mahdollisuuden tehdä uran laulajana. Nykyisin tv-laulukilpailuista suosituimpia ovat Idols, The Voice of Finland ja X Factor, jotka kaikki ovat pyörineet televisiossa ja useita tuotantokausia. Tv-laulukilpailujen edeltäjää ja edelleen suosittua laulukilpailua Eurovisionia eli Euroviisuja on näytetty tv:ssä jo vuodesta 1956 lähtien.

Euroviisujen lisäksi suosituksi musiikkiohjelmaksi nousi 1990-luvulla lasten laulukilpailuohjelma Tenavatähti, jota esitettiin kesäisin vuosina 1990-1995. Kilpailun alkuerät, semifinaalit ja loppukilpailut esitettiin televisiossa kesän aikana, ja monet voittaneet laulajat levyttivät omia soololevyjä ja nousivat tunnetuiksi suomalaisten keskuudessa. Vuosittain esitetty kilpailu oli usean vuoden ajan erittäin suosittu ja siivitti tietä myös muille laulukilpailuille, jotka yleistyivät televisiossa 2000-luvulla. Tenavatähti-ohjelman loputtua sen tilalla alkoi lasten laulukilpailu Karuselli, joka ei saavuttanut enää samanlaista kansansuosiota, ja sen televisioiminen lopetettiinkin vuonna 2000.

Tv-laulukilpailut suomalaisessa televisiossa

Ensimmäinen kansainvälistä formaattia noudattava valtavan suosion saanut tv-laulukilpailu oli Idols, joka alkoi Suomessa syyskuun 2003 lopussa. Edelleen kanavilla pyörivä, brittiläiseen ohjelmaformaattiin perustuva ohjelma keskittyy etsimään uusia suomalaisia laulajakykyjä tavallisten suomalaisten joukosta. Useista välivaiheista koostuvassa ohjelmassa karsitaan joka vaiheessa lisää kilpailijoita pois aluksi tuomareiden äänillä ja semifinaaleista alkaen katsojien äänillä. Voittaja saa palkinnoksi levytyssopimuksen ja näkyvyyttä uralleen. Idols herätti ensimmäisellä kaudella keskustelua uudenlaisen formaatin lisäksi myös tuomareiden tylyyden vuoksi, sillä kilpailijat saivat karsintavaiheessa tuomareilta ankaraa kritiikkiä.

Idolsin suosion siivittämänä myös useat muut tv-laulukilpailut alkoivat rantautua Suomeen 2010-luvulla. The Voice of Finland toi vuonna 2012 Suomeen hollantilaiseen formaattiin perustuvan laulukilpailun, jossa pelkästään kilpailijan ääni ratkaisee ulkoisen olemuksen sijaan. Musiikkiohjelman laulajien taso on jo karsintavaiheessa ollut yleisesti Idolsia korkeampi, sillä tuotanto valitsee ääninäytteiden perusteella jatkoon parhaat kilpailijat, joista kilpailun tähtivalmentajat kilpailevat. Vuonna 2010 alkoi puolestaan brittiläiseen X Factor -formaattiin perustuvat X Factor -laulukilpailu, johon voivat osallistua myös duot ja lauluryhmät.

Leikkimieliset musiikkiviihdeohjelmat kiinnostavat katsojia

Tv-laulukilpailujen lisäksi katsojien keskuudessa suosittuja ovat olleet erilaiset leikkimieliset musiikkiviihdeohjelmat, joissa yleensä musiikkimaailmasta tunnetut osallistujat pääsevät osoittamaan musiikkitietouttaan. Vuonna 1997 alkanut BumtsiBum! oli miljoonayleisöllään yksi Suomen kaikkien aikojen suosituimmista musiikkiohjelmista, jossa tunnetut laulajat arvailivat ja esittivät lauluja. Kaksi tuotantokautta pyörinyt musiikkiohjelma oli koko kansan suosikkiohjelma vuosina 1997-2005, ja vuonna 2017 se palasi uudestaan ruutuun, tällä kertaa Kalle Lindrothin luotsaamana. Monelle Marco Bjurströmin juontama alkuperäinen sarja on kuitenkin edelleen se ainut ja oikea.

Suomalaiset tunnetusti rakastavat karaokea, joten ei ole yllätys, että musiikkiohjelmien joukosta löytyy myös yhteislauluun keskittyviä ohjelmia. Vuosina 2012-2015 esitetty Tartu Mikkiin yhdistikin taidokkaasti karaoken ja musiikkiviihdeohjelman, jossa tunnetut artistit arvailevat ja esittävät kappaleita lyhyiden pätkien perusteella. Sami Hintsasen juontamassa ohjelmassa tavalliset suomalaiset pääsivät eri puolella Suomea nauhoittamaan pätkän kappaletta, joka kilpailijoiden tuli tunnistaa. Ohjelma muistutti leikkimielisellä arvailullaan Bumtsibumia ja tarjosi katsojille viihdettä yhdistämällä tunnetut artistit ja kilpailun siitä, kuka tuntee tunnettuja kappaleita parhaiten.

Vain elämää kiinnostaa ja koskettaa suomalaisia

Yksi tämän hetken suosituimpia musiikkiohjelmia on kiistatta Vain elämää, joka on pyörinyt tv:ssä jo kahdeksan tuotantokauden ajan vuodesta 2012. Ohjelmassa artistit asuvat yhdessä kahdeksan päivän ajan joko Hirvensalmella sijaitsevassa Satulinnassa tai Espanjassa Mondan linnassa ja esittävät seitsemän päivän ajan toistensa kappaleita ja viimeisenä päivänä duettoja. Hollantilaiseen formaattiin perustuvassa sarjassa artistit tutustuvat toistensa tuotannon lisäksi myös toistensa elämäntarinoihin ja keskustelevat uransa huippukohdista ja epäonnistumisista. Eri musiikkityylien suomalaiset edustajat tulevat ohjelman myötä myös suurelle yleisölle tutuiksi.

Vain elämää -sarjan valtava suosio osoittaa, että Suomessa on tilausta laadukkaille musiikkiohjelmille. Ohjelma yhdistää kiinnostavalla tavalla tarinan ja musiikin, jolloin katsoja voi myötäelää artistien tunteiden mukana. Musiikkiohjelmat tarjoavat viihdettä, liikuttavat katsojia ja yhdistävät ihmisiä yli sukupolvien rajan. Vain elämää paljastaa tunnetuista artisteista usein myös toisen, julkisuudelta piilotetun puolen, joka kiinnostaa katsojia. Draaman lisäksi tunnettujen suomalaisten kappaleiden myötä voi muistella myös oman elämän suuria hetkiä, joihin musiikki usein olennaisesti liittyy.

Tähdet tähdet -musiikkiohjelma yhdistelee erilaisia musiikkityylejä

Uudenlaista musiikkiviihdeohjelmaa edustaa puolestaan Tähdet tähdet -sarja, jossa etsitään tunnettujen suomalaisten laulajien parista parasta esiintyjää. MTV3-kanavalla esitettävä sarja tulee viikoittain suorana tv:stä, ja joka viikko kilpailijat esittävät tietyn genren eli musiikkilajin mukaisia kappaleita metallista oopperalauluun. Vuodesta 2014 esitetty sarja on kerännyt parhaimmillaan lähes miljoonayleisön ja nostanut suuren yleisön tietoisuuteen eri musiikkityylien edustajia, esimerkiksi oopperalaulaja Waltteri Torikan. Ensimmäisen kauden voitti Jari Sillanpää ja kolmannen Pete Parkkonen, joten monet ansioituneet suomalaisartistit ovat päässeet kilpailussa esittelemään monipuolisia taitojaan.

Musiikki on ja pysyy

Erilaisten musiikkiohjelmien kasvava suosio todistaa, että ne ovat tulleet jäädäkseen. Erilaiset formaatit Idolsista Vain elämää -sarjaan kiinnostavat katsojia, sillä musiikin lisäksi ne tarjoavat draamaa, suuria tunteita ja koskettavia tarinoita. Bumtsibumin kaltaiset leikkimieliset musiikkikilpailuohjelmat ovat saaneet rinnalleen suosittuja tv-laulukilpailuja The Voice of Finlandista X Factoriin. Vain elämää -sarja puolestaan esittelee suomalaisista artisteista syvällisemmän puolen ja avaa tarinoita laulujen taustalla, joten se kiinnostaa miljoonia suomalaisesta musiikista kiinnostuneita katsojia vuodesta ja tuotantokaudesta toiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *