Laulun harrastamisen ABC

Laulaminen on läsnä kaikkialla ja tältä sivustolta löydät kaiken tarpeellisen tiedon sen harrastamisesta. Musiikkia kuulee jatkuvasti joka paikassa. Toiset eivät malta olla laulamatta kuullessaan suosikkikappaleensa radiosta ja jotkut puolestaan inhoavat laulamista julkisesti. Kuuluisan sanonnan mukaan niin sanottuja “suihkussa laulajia” löytyy siis joukostamme paljon.

Jos miettii lauluharrastuksen aloittamista, on monia hyviä paikkoja, joissa harrastuksen voi aloittaa vaivattomasti. Lauluun ei tarvitse myöskään uhrata suuria summia rahaa. Jos haluaa kehittyä hyväksi laulajaksi, on harrastukseen kuitenkin käytettävä huomattavastikin aikaa. Harrastuksen voi aloittaa esimerkiksi omassa kodissaan erilaisia kappaleita tapailemalla ja kokeilemalla. Nuottien lukeminen on hyvä taito oppia, mutta se ei ole pakollista laulua harrastaakseen.

Nykypäivänä lauluharrastajat tuovat usein kappaleitaan ja tulkintojaan esille YouTubessa ja muissa internet-kanavissa, jotta saavat taidoilleen näkyvyyttä ja uusia kuulijoita. Monet nykypäivän suosikit ovatkin ponnistaneet uralleen juuri internetin avulla. Laulun harrastamisessa on monia positiivisia puolia ja kun laulamiseen jaksaa panostaa harjoitteluaikaa, on tulos yleensä taattu. Tällä sivustolla kerrotaan monipuolisesti laulun harrastamisesta.

Laulamisen historia

Laululla on pitkät juuret ihmiskunnan historiassa ja laulua on aina pidetty miellyttävänä esiintymisen keinona. Aikoinaan laulu on keskittynyt hyvin paljon teatterin ja kristillisen kirkon piiriin. Laulamisella on ylistetty jumalaa ja luotu kuulijoille mielikuva jostakin itseään suuremmasta ja yliluonnollisesta tilasta. Gregoriaaninen kirkkolaulu on ensimmäinen keskiajalla vaikuttaneista kirkkolaulun muodoista ja vähitellen tämä yksinkertainen laulumuoto kehittyi monimutkaisiksi teoksiksi, jossa jokaisella stemmalla on omanlainen nuottikulkunsa ja melodiansa. Yhteen nitoutuneena nämä muodostavat vaikuttavan musiikillisen teoksen.

Laulun harrastamisen historia ei sen sijaan ole aivan yhtä pitkä kuin itse laulamisen ja kuorolaulun historia sinänsä. Aikaisemmin kuoroissa laulavat eivät suinkaan ole olleet harrastelijoita, vaan ammattilaisia, joiden koko elämä on pyörinyt kuorolaulamisen ja kirkon ympärillä. Nykyään laulua voi harrastaa hyvin pitkälle, lähes ammattilaisuuteen asti, tekemättä kuitenkaan töitä laulun parissa. Erilaisia tasokokeita järjestetään konservatorioilla ympäri maailmaa ja näihin myös harrastelijat ovat enemmän kuin tervetulleita. Harrastuksen aloittamisen kynnystä ei kannata pitää korkeana.

Soololaulu ja kuorolaulu

Soolona laulaminen on erityisen mielekästä niille, jotka luottavat omiin taitoihinsa ja joilla on parhaiten lavakarismaa. Soololaulu tarkoittaa sitä, että laulaja laulaa yksin ilman muiden laulajien tukea. Toisinaan laulajan taustalla ovat kuitenkin taustalaulajat tuomassa erilaisia harmoniota solistin tueksi. Soololaulaja laulaa usein musiikin säestyksellä ja a cappella -laulaminen on harvinaisempaa. A cappella tarkoittaa sitä, että laulu tapahtuu täysin ilman soitinten tuomaa säestystä. Soololaulajat ovat parhaimmillaan kansainvälisiä huipputähtiä, jotka keräävät konsertteihinsa vuosittain miljoonayleisön.

Kuorolaulaminen sen sijaan on tuttua jo antiikin Kreikan ajoilta saakka. Antiikin Kreikassa kuorossa laulettiin esimerkiksi teatterin draaman taustalla ja kuorolaulua käytettiin kertomaan teatterin esittämää tarinaa. Kuoroja on monenlaisia suurista kokoonpanoista pieniin lauluyhtyeisiin saakka. Myös kuorot kilpailevat lukuisissa eri kilpailuissa ympäri maailmaa. Erilaisissa koulun kuoroissa ja seurakunnan kuoroissa laulu on helppo harrastus aloittaa milloin tahansa ja se on samalla hyvä tapa tavata samanhenkisiä ihmisiä, jotka myös nauttivat musiikin esittämisestä.

Laulukilpailut

Laulukilpailut ovat yksi kaikista suosituimmista tavoista tuoda lauluharrastus esille. Erilaisissa kilpailuissa etsitään esimerkiksi parasta mahdollista sooloartistia tai kuoroa. Kuorot voivat kilpailla keskenään järjestäen mahtavia ja näyttäviä esityksiä. Usein soololaulukilpailuissa taso on hyvin kova ja kilpailut ovat varsinainen spektaakkeli, jota kuvataan intensiivisesti televisioon saakka. Hyviä esimerkkejä tällaisista kilpailuista ovat esimerkiksi Idols ja The Voice. Suomeen ensimmäiseksi rantautui Idols, jonka voitti ensimmäisellä kaudella Hanna Pakarinen. X Factorissa voi kilpailla niin sooloartistit kuin myös lauluyhtyeet.

Yksi maailman tunnetuimmista laulukilpailuista on Euroviisut, joka vetää kymmeniä maita joka vuosi kilpailemaan Euroviisujen kuninkuudesta. Euroviisut on valtava kilpailu ja isäntämaa käyttää usein miljoonia euroja kisalavan ja tilojen järjestämiseen. Euroviisujen pääkielenä on englanti, mutta laulajat saavat esiintyä millä kielellä tahansa. Joskus Euroviisuissa nähdään myös esityksiä, joissa kappaleeseen on kehitetty täysin uusi ja keksitty kieli. Suomen ainut Euroviisuvoitto osui kymmenisen vuotta sitten Lordille, joka samalla ihastutti ja kauhistutti hirviöteemaisella esityksellään.

Lauluammattilaiset

Ammattimainen laulaminen voi olla vaihtoehtona silloin, kun taidot ovat kehittyneet sen verran pitkälle, että esimerkiksi laulun opiskelu tulee kyseeseen. Monet laulajat tekevät keikkailun lisäksi töitä myös musiikkipedagogina ja opettavat nuoria sekä aikuisia laulamaan. Jos haluaa säännöllisemmän aikataulun työlleen, on opettajan ammatti huomattavasti tasaisempaa kuin jatkuva keikkaileminen eri lavoilla ja paikkakunnilla. Useat laulajat lähtevät myös ulkomaille esimerkiksi laulamaan musikaaleihin ja kuoroihin ja tekevät siten pitkän ja mahtavan uran intohimonsa parissa.

Minustako laulaja?

Laulu on kaiken kaikkiaan monipuolinen harrastus, eikä välttämättä enää rajoitu perinteisen kuorossa laulamisen tai musiikkiopistolla laulutuntien ottamisen piiriin. Laulaminen on myös monelle hyvin henkilökohtainen harrastus, joka tuo nautintoa ja iloa oli sitten haaveissa ura julkisuudessa tai omassa rauhassa musiikista nauttiminen ja musisointi. Laulaminen on myös oiva harrastus aloittaa, eikä siihen tarvitse mitään sen kummempia välineitä. Laulamisessa on helppo kehittyä, joten ei kannata huolestua, mikäli oma ääni ei muistuta huippulaulajien tasoa saman tien.

1 thought on “Laulun harrastamisen ABC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *