Kuorolaulu

Kuorolaulamisella on vanhat ja pitkät perinteet. Ne, jotka ovat joskus nuoruudessaan esiintyneet ja laulaneet kuoron kanssa, muistelevat usein kokemusta hyvällä. Kuorolaulamisesta voi innostua kuka tahansa vauvasta vaariin ja se on erityisen hauskaa ja sosiaalista ajanvietettä. Vaikka laulaja ei olisikaan kaikista paras, eikä mahtavaa soolouraa olisi välttämättä edessä, kantaa ja tukee kuoron osana laulaessa toisten äänet kenen tahansa ääntä. Lisäksi toiset kuorolaiset voivat rohkaista aloittelevaa laulajaa käyttämään ääntään reippaammin.

Kuoroja on monenlaisia erilaisia, mutta pääosin kaikkien perusidea on sama. Useiden eri laulajien äänet muodostavat musiikillisen kokonaisuuden. Usein laulajat laulavat myös eri stemmoissa. Jokaisen stemman nuottien kulku on hieman erilainen ja tällä tavalla saadaan aikaan mitä erilaisimpia harmonioita. Erilaisia harmonioita luokitellaan tyylilajin ja aikakauden perusteella, mutta nykypäivänä luotu harmonia on yleensä muodostettu lähinnä niin, että se tukee päämelodian kulkua. Kuorokokoonpanoja on eri kokoisia ja erilaiset kuorot esittävät hyvin toisistaan poikkeavaa Kuorolaulu on hauskaa ajanvietettä

materiaalia.

Kuorolaulun historia lyhyesti

Selkeitä ensimmäisiä merkkejä kuorolaulusta löydetään niin varhain kuin antiikin Kreikan ajoilta. Kreikkalaiset rakastivat kulttuuria ja taidetta ja kreikkalaisilla onkin erityisen pitkät perinteet näyttämötaiteessa. Kuorolaulua on käytetty teatterimaailmassa esimerkiksi kerronnan keinona draamakerronnassa. Kuorolaulannan tie sai Kreikassa vasta alkunsa ja keskiaika toi kuorolaululle uuden aikakauden. Muutoin kovinkin pysähtyneeksi aikakaudeksi kuvailtu keskiaika toi mukanaan ensimmäisen nuotintamisen. Nuotinnuksen avulla teokset saatiin tallennettua nuoteiksi ja joitakin teoksia on säilynyt harmonioidensa ansiosta tähän päivään saakka.

Gregoriaanisesta kirkkolaulusta siirryttiin vähitellen eteenpäin ja kuorolaulu alkoi saada uusia sävyjä. Harmoniat muuttuivat monimutkaisemmaksi mutta suurin kuorolle tarkoitettujen kappaleiden tuottaja oli edelleen kristitty kirkko. Barokkiaikana eri stemmat saivat ensi kertaa kokonaan omat melodiansa, jotka tukivat toisiaan. Klassisella kaudella tehtiin mahtipontisia teoksia, kuten Handelin Halleluja. Nykypäivänä erilaisia kuoroja puolestaan löytää muualtakin kuin kirkosta ja kuorolaulusta on vähitellen tullut suuremman yleisön suosikkiajanvietettä. Erilaiset koulut esimerkiksi pitävät usein kuorotreenejä niistä kiinnostuneille opiskelijoille.

Erityyppiset kuorot

Kuorot vaihtelevat tyypiltään laidasta laitaan. Kuoroja on valtavasti eri kokoisia ja osa kuoroista on puhtaasti mieskuoroja, kun taas toiset vain naislaulajille tarkoitettuja. Sinfoniakuorot ovat kooltaan usein kookkaimpia ja niissä voi olla mukana jopa yli 100 laulajaa. Sinfoniakuorojen nuotisto on usein hyvin laaja ja polveileva ja vaatiikin taitavaa kapellimestaria. Yhdessä äänet muodostavat valtavan ja vaikuttavan kokonaisuuden. Kamarikuorot taasen ovat huomattavasti pienempiä ja ne sopivat erityisesti kokeneemmille laulajille, jotka luottavat myös solistin taitoihinsa.

Pienempänä kokonaisuutena kuorolaulun maailmassa tavataan lauluyhtyeet. Lauluyhtye on muutaman yksilön muodostama kuorotyyppinen ryhmä. Usein jokaisella lauluyhtyeen jäsenellä on oma stemmansa ja jokainen laulaa äänialastaan riippuen parhaiten sopivaa stemmaa. Tunnetuimpiin lauluyhtyeisiin lukeutuvat esimerkiksi Club for One ja Rajaton -nimiset lauluyhtyeet, joissa taustamusiikkia ei ole lainkaan, vaan solistit esiintyvät tehden stemmoillaan kuulijalleen vaikutelman siitä, että soittimet säestäisivät laulua. Ilman säestystä laulamista kutsutaan a cappella -lauluksi. Show-kuorot ovat lisäksi uusi mielenkiintoinen kuorolaji.

Show-kuorot

Jos ihmiset eivät aiemmin oikein tienneet, mikä show-kuoro oikein on, suosittu nuortensarja Glee takuulla teki tämän kuoromuodon kaikille tutuksi. Show-kuoron pääasiallisena ajatuksena on se, että musiikkiin yhdistetään tanssia ja kenties samalla hieman draaman elkeitä. Show-kuoroja ei kuitenkaan tulisi sekoittaa musikaaleihin tai tavalliseen teatteriin, vaan kuorolaulanta on edelleen show-kuorojen tärkein valttikortti. Show-kuoroissa musiikillinen ulosanti on hyvin vapaata ja kuoron on mahdollista esittää niin soololaulajan tähdittämiä, kuin eri stemmojen harmonioita esiintuovia kappaleita.

Show-kuoroilla tyylilaji on vapaa. Useimmiten show-kuorojen repertuaariin kuitenkin lukeutuvat kaikista eniten mitä erilaisimmat nykyaikaiset teokset. Olisi hieman erikoista nähdä show-kuoron esimerkiksi esittävän eleetöntä ja harmonioiltaan yksinkertaista gregoriaanista kirkkolaulua. Show-kuorojen yksi tärkeimmistä tavoitteista onkin luoda yleisöön pysyvän jäljen jättävä ja ulkoisesti näyttävä show, olipa katsoja minkä ikäinen tahansa. Show-kuoron esiintyjät ovat usein myös hyväkuntoisia joutuessaan laulamaan ja tanssimaan samaan aikaan riehakkaastikin. Jos show-kuoroja esiintyy lähellä omaa paikkakuntaa, kannattaa tämä laulun ja tanssintäytteinen esitys ehdottomasti kokea.

Kuorolaulun tulevaisuus

Vaikka voisikin kuvitella, että kuorolaulu jää jalkoihin verrattuna muihin musiikin ilmaisutapoihin ja tyyleihin, on kuorolaululla silti edessään hyvin todennäköisesti loistava tulevaisuus. Kuorolaulua harrastaa nimittäin myös yhä useampi nuori ja lapsi ja kuoroja tarvitaan edelleen monissa erilaisissa esityksissä. Lisäksi pop-artistit käyttävät usein kuoroja taustallaan tukemaan pääasiallista melodiaa. Kuoro-ohjelmia näytetään aktiivisesti televisiossa ja erilaiset kuorot jopa kilpailevat keskenään paremmuudesta. Tämän lisäksi seurakunnissa ja kouluissa kuoroharrastus toimii aktiivisena ja houkuttelee mukaansa laulajia vuosi toisensa jälkeen.

Miksi siis kokeilla kuorolaulua?

Kuorolaululla on hyvin pitkät juuret ja sopii kenelle tahansa ikään tai sukupuoleen katsomatta. Kaikki, mitä harrastuksen aloittamiseen tarvitaan, on reipas mieli ja halu pitää hauskaa toisten ihmisten kanssa. Usein samassa kuorossa laulavat ihmiset saavat toisistaan elinikäisiä ystäviä, ja samanhenkisten ihmisten kanssa onkin helppo tutustua. Kuorossa ollessaan oppii laulamaan paremmin ja ymmärtää musiikkia eri tavalla kuin aiemmin. Virheitä ei tarvitse pelätä. Lisäksi voi oppia tärkeän nuotinlukutaidon ja päästä esiintymään mitä mukavimpiin erilaisiin tilaisuuksiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *