Kuinka löytää oma sisäinen laulutähtensä?

Oma koulun musiikkiopettajasi ei osannut rohkaista sinua oikealla tavalla ja päätit jättää leikin kesken heti kättelyssä. Ei hätää, kukaan meistä ei ole seppä syntyessään ja laulamistakin voi opetella. On toki totta, että ihmisten musiikilliset lahjat ovat hyvin yksilöllisiä, mutta se ei estä meitä kokeilemasta omia rajojamme elämän eri osa-alueilla. Laulutaitoon liittyy myös oikean hengitystekniikan opiskelu ja siksi tässäkin lajissa vain harjoitus tekee mestarin. Tärkeää on myös löytää kannustava ilmapiiri harrastuksen eteenpäin viemiselle.

Laulua voi opiskella iästä, tavoitteista ja omasta kiinnostuksesta riippuen monella eri tavalla. Aloitteleva laulaja voi esimerkiksi liittyä laulukuoroon, jossa voi rauhassa etsiä omaa tyyliään laulajana. Hyvä ja edullinen tapa on liittyä vaikka kansalaisopistojen harrastajaryhmiin. Laulukärpäsen puraistessa kunnolla voi laulamisesta kehittyä jopa ammatti. Ensin on kuitenkin pohdittava, mikä on mieluinen tyyli ja löydettävä oma, persoonallinen äänensä. Musiikin harrastaminen hyvässä porukassa tai vaikka bändissä voi olla myös hyvin palkitsevaa.

Missä harrastuksen voi aloittaa?

Erilaisia harrastajatason vaihtoehtoja laulun opiskeluun ovat muun muassa musiikkiopistot, konservatoriot, kansanopistot, yksityiset laulutunnit tai laulukurssit. Omaa tyyliä etsiessä on hyvä kokeilla eri tapoja oppia ja jokaisesta kokemuksesta on varmasti hyötyä, mikäli haluaa kehittyä tässä harrastuksessa. Omaa ääntä ei kannata kuitenkaan pilata väärällä harjoittelutekniikalla, vaan kannattaa etsiä ammattitaitoinen opettaja. Tärkeää on myös löytää innostava ja motivoiva opettaja, koska sen kautta mielenkiinto asiaan säilyy, eikä harrastuksesta muodostu pakkopullaa, mikä taas ei edistä omaa kehitystä.

Kuten kaikki muutkin harrastukset, myös musiikki ja laulaminen vaativat aikaa ja rahaa. Onkin siis hyvä miettiä, mikä on oma realistinen tavoite ja miten sen voi saavuttaa. Jos laulat vain omaksi ja läheisten iloksi, ei välttämättä kannata osallistua aina kalleimmalle laulukurssille. Halpojakin vaihtoehtoja löytyy ja tärkeintä on, että omasta tekemisestä nauttii. Tärkeintä on ottaa se ensimmäinen askel ja osallistua rohkeasti kursseille. Kannattaa myös antaa aikaa omalle kehitykselle, jolloin säästyy turhautumisilta ja mielenkiinto harrastukseen säilyy.

Erilaiset kykykilpailut ponnahduslautana

Nykyään erilaiset kykyjenetsintäkilpailut ovat monen aloittelevan laulajan suosiossa. Ennen kilpailuun osallistumista on kuitenkin tärkeää harjoitella. On hyvä myös valita oikea laulu oikeaan tilanteeseen. Laulamisessa on tärkeää löytää myös oikea tunnetila, joka auttaa ilmaisussa. Kannattaakin miettiä, miten tämä kyseinen kappale kuvastaa omaa elämää ja voiko sen avulla kertoa jotain myös itsestään. Yleisö kyllä aistii tunnetilat ja antaa usein välittömän palautteen, erityisesti nykyajan sosiaalisen median keinoin. Tärkeää on herättää tunteita kuulijassa, sekä tarjota samaistumisen kohteita.

Laulajan ammatti on usein hyvin julkinen, mutta muusikon ei aina tarvitse olla ns. ”julkkis”. On hyvä miettiä omaa unelmaa ja tavoitettaan ennen kilpailuihin osallistumista. Musiikkialan varjopuolena on, että saattaa joutua tekemään myös epämiellyttäviä asioita, jotka eivät välttämättä sovi omaan mielikuvaan itsestä ihmisenä ja artistina. Omien rajojen tiedostaminen on siis myös tärkeää. Onko menestys kaikkien uhrausten arvoista? Mitä minä itse hyödyn menestyksestä, vai hyödynkö? Onko pyydetty asia omien arvojen mukaista?

Internet apuna äänenhuollossa

Eräs tapa harjoitella laulua on harjoitella äänenmuodostusta erilaisten online-kurssien avulla. Hyviä ilmaisia äänenhuoltovideoita löytyy vaikkapa YouTubesta. Laajemman valikoiman englanninkielellä löytää hakemalla yksinkertaisesti: ”singing lessons”. Myös maksullisia laulukouluja voi etsiä internetistä ja kannattaa myös kysyä ammattilaisten vinkkejä siitä, mitkä harjoitukset ovat parhaita omalle äänialalle. Pelkkien videoiden katselu ei kuitenkaan ole vuorovaikutteista, joten kannattaa etsiytyä sellaisen opettajan seuraan, joka antaa myös palautetta kehityksestä. Tämä voi tietysti tapahtua myös etänä webbikameran välityksellä, mikäli se tuntuu sopivalta vaihtoehdolta.

Parhaan lopputuloksen omassa kehityksessä laulajana saavuttaa vain sinnikkäällä harjoittelulla ja uskolla omiin kykyihin. Harjoitellessa on hyvä unohtaa liika diivailu ja vastaanottaa kriittinenkin palaute rakentavana. Ei kannata vaatia itseltään liikoja heti ensimmäisen laulutunnin jälkeen. Myös muuhun elämään ja palautumiseen on hyvä varata aikaa. Muilla elämäntavoilla on oma vaikutuksensa äänen rakentumiseen ja myös ruokavaliolla ja liikunnalla on vaikutusta asiaan. Tärkeää on löytää sopiva tasapaino näissäkin asioissa. On hyvä oppia antamaan itselleen myös anteeksi oma keskeneräisyytensä.

Millainen musiikki puhuttelee sinua?

Oman tyylin löytää helpoiten miettimällä, millaisesta musiikista itse pitää. Ei kuitenkaan kannata lannistua, jos oma ääni ei ole kuin Whitney Houstonilla. Harjoittelu ja palaute ovat tärkeitä asioita, ja esikuvien merkitys korostuu oman tyylin etsinnässä. Oletko enemmän pop vai rock? Tykkäätkö laulaa suomeksi vai englanniksi? Kiinnostaako sinua enemmän klassinen musiikki? Eri tyyleistä voi miksata oman näköisen lopputuloksen, mikä edesauttaa oman erilaisuuden löytymisessä. Moni teknisesti hyvä laulaja hukkuu massaan vain siksi, että yleisö ei huomaa hänessä mitään erilaista.

Rohkeasti mukaan harrastustoimintaan

Mikäli oma varmuus laulajana epäilyttää, on aina helpointa kääntyä ensin ammattilaisen puoleen. Ei kannata heti lannistua, sillä laulajana voi kasvaa ja kehittyä. Esiintymistä voi harjoitella niin karaokelavalla kuin kirkkokuorossa. Varmuuden kehityttyä voi kokeilla suurempia esiintymisareenoita. Jokaisella on oma uniikki lauluäänensä ja tärkeintä on löytää omat vahvuudet. Toki yleisölläkin on merkitystä, eikä kaikkea kannata kokeilla, jos tilanne on väärä. Yleisö kyllä antaa virheetkin anteeksi, mikäli paikka on suotuisa kyseiselle esitykselle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *