Karaoke – lauluviihdettä koko kansalle!

On olemassa muuan tieteellinen teoria, jonka mukaan kaiken inhimillisen viestinnän alkuperäinen muoto on laulu, ja vasta varttuminen imeväisestä itselliseksi ihmiseksi opettaa meille puheen käyttämisen pääasiallisena kommunikaatiomuotona. Täysin varmaa todistetta tälle teorialle löydetään tuskin koskaan, mutta sitä tukee ainakin se, että lähes jokainen ihminen omaa jonkinlaisen sävelkorvan, vaikkei nuotissa itse pysyisikään. Ketään suihkussa hyräilevää tuskin ihmetyttääkään se, kuinka suuren, valtioiden ja kansallisuuksien rajat ylittäneen suosion on saavuttanut karaoken nimellä tunnettu lauluviihteen muoto.

Monet tuntevat karaoken lähinnä korvakuulolta läheisen kapakan ovenraosta kantautuvana laulantana ja heille saattaakin tulla täytenä yllätyksenä, että tämä interaktiivinen viihdemuoto on saanut alkunsa itäisillä mailla, Japanissa. Ensimmäiset modernien karaokelaitteiden esimuodoista ilmaantuivat markkinoille 1970-luvun alkuvuosina, minkä jälkeen ne levisivät huomattavan nopeasti ympäri Aasiaa ja muualle maailmaa. Varhaisimpina vuosinaan karaokea harrastettiin tyystin julkisissa tiloissa, kuten ravintoloissa, mutta 1990-luvulle tultaessa kotivideolaitteistojen yleistyminen toi karaoken laulamisen myös ihmisten koteihin huomattavan laajalla skaalalla.

Missä karaokea lauletaan?

Tuskinpa lienee mitään tilaa tai paikkaa juoksuhautojen ja kuninkaanlinnojen välillä, jossa ihmiset eivät olisi yrittäneet keksiä sopivaa aikaa ja paikka laululle. Kun muistaa tämän tosiseikan olemassaolon, ei karaoken laajaa ja nopeasti levinnyttä suosiota käy millään muotoa ihmetteleminen. Tänä päivänä onkin miltei mielekkäämpää kysyä, missä karaokea ei lauleta, kuin missä sitä lauletaan. Jos on jokin tila tai paikka, johon saa tuotua karaokelaitteet, on jokseenkin varmaa, että jossain vaiheessa ne sinne myös viritellään.

Karaoken perusmuoto, eli pubissa tai ravintolassa tapahtuva karaokelaulaminen, on nykyään ehdottomasti karaoken sosiaalisin ja usein myös organisoiduin muoto, sillä laulantaa ohjaa karaokejuontaja. Kotikäyttöön tarkoitettuja laitteita varten juonnot on yleensä tehtävä itse, mutta kun ihmiset ovat yltäneet oikein kekseliäiksi, vain taivas on ollut rajana paikoille, joihin karaokelaitteita on asennettu. Karaokea tiedetään järjestetyn niin autoissa kuin junissakin, eikä ketään yllättäne, että täällä kotimaan tantereella laululaitteita on luonnollisesti asennettu myös saunoihin.

Karaokeko välineurheilua?

Laulaminen on siinä mielessä helppo ja vaivaton ajanviettotapa, että sen harrastamiseen ei juuri muuta tarvitse kuin toimivat äänihuulet. Laulun tasosta se ei kuitenkaan ole mikään tae, mutta siihenkin auttaa useimmiten harjoittelu. Jos karaoken perusajatus saa lauluhermon kutisemaan, ongelmaan on yksinkertainen ja helppo ratkaisu – karaokelaitteiden hankinta. Alun alkaen kotioloissa harrastetun karaoken perusvaatimukset olivat joko levysoitin tai videonauhuri, televisiovastaanotin ja joukko äänitallenteita, mutta digitaalisen teknologian myötä myös tämän viihdemuodon aloittaminen on yksinkertaistunut entisestään.

Yhdessä historiansa vaiheessa karaokea pidettiin ohimenevänä trendinä, mutta monien viihdemuotojen tapaan sen suuntautuminen kotikäyttäjien markkinoille osoitti, että sille oli oma kyseenalaistamaton paikkansa. Kun VHS-kasetit ja levyt jäivät historiaan, tilalle ilmaantui uusia muotoja. Nuoremman sukupolven suosioon karaoke on löytänyt erilaisten laulupelien kautta, joissa laulajat kisaavat muun muassa rytmissä ja nuotissa pysymisestä. Myös tietokoneille on tarjolla karaokesovelluksia, joiden etu on siinä, ettei niiden pelaamiseen ja käyttämiseen välttämättä tarvita erillistä laitteistoa.

Karaokea kilpalaulajille

Jos laulamisen voidaan sanoa olevan ihmisillä verissä, niin silloin on syytä hyväksyä, että niin on myös kilpaileminenkin. Ja koska hyvin laulaminen on vain osittain taito, jossa synnynnäinen lahjakkuus vaikuttaa menestymiseen, on erittäin luonnollista, että kilpalaulantaa on esiintynyt eri muodoissaan läpi inhimillisen historian. Myös karaokea on mahdollista laulaa kilpaa niin alueellisissa, kansallisissa kuin kansainvälisissäkin kilpailuissa. Minä muuna kuin karaoken pitkälle tuotteistettuna muotona voisikaan pitää television erilaisia laulukilpailuja, kuten Idolsia tai Voice of Finlandia?

Kilpaa lauletussa karaokessa on monia erilaisia sarjoja, joista epäilemättä yleisimpiä ovat yksinlaulukilpailut. Näiden lisäksi on kuitenkin järjestetty myös parikaraokekilpailuja ja ryhmäkaraokekilpailuja. Vaikka silkka väkimäärä on vaikuttanut siihen, että eniten karaoken harrastajia ja sen uskollisimpia ystäviä löytyy kotimaan rajojen ulkopuolelta, voi suomalainen karaokekansa kokea pientä ylpeyttä siitä, että karaoken vuosittaiset, viralliset maailmanmestaruuskilpailut ovat saaneet alkunsa juuri Suomesta. Suomalaiset laulajat ovat myös menestyneet näissä kisoissa hyvin. Enemmän tai vähemmän vakavahenkisen kilpalaulannan lisäksi maailmalla on järjestetty myös karaokelaulannan hyväntekeväisyyskonsertteja.

Karaoke: uskaltaisinko itsekin?

Vaikka karaoken syntypaikka onkin nousevan auringon maa, se on löytänyt hyvän kodin myös täältä kaamoksen ja yöttömän yön valtakunnasta. Jopa massakaraoken maailmanennätys, jossa 80 000 ihmistä lauloi yhteisvoimin Helsingin Kauppatorilla, kuuluu suomalaisen kansankulttuurin ehdottomiin helmiin.

Jos tämä hauska lauluviihteen muoto kiinnostaa edes hiukkasen, ei sen kokeilemisen kanssa kannata jahkailla. Lähes jokainen kaupunkikeskusta, lähiö, kylä, lomanviettopaikka ja risteilyravintola tarjoaa mahdollisuutta kokeilla karaokea ja voi olla varma, että joka paikasta löytyy myös esiintyjää kuin esiintyjää arvostava yleisö.

Interaktiivista koko kansan viihdettä

Karaoke on interaktiivisen lauluviihteen muoto, jonka perusideaan kuuluu, että tavalliset ravintola-asiakkaat esittävät taustanauhojen ja videotallenteiden taustoittamana muulle asiakaskunnalle eri tyylilajien lauluja. Alun perin Japanissa 1970-luvulla kehitetyt ja markkinoilla lanseeratut karaokelaitteet yleistyivät huomattavan nopeasti eri puolilla maailmaa ja varsinkin kotikäyttöön suunniteltujen laitteiden ilmaantumisella markkinoille oli suorastaan vallankumouksellisia vaikutuksia tämän mainion viihdelajin suosioon. Nykyään karaokea voi laulaa niin yksin kuin ryhmissä, joko kilpaa tai omaksi huvikseen, eikä laulun laadullakaan ole niin väliä, kunhan tunnelma on oikea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *